O reţetă pentru serile calde de vară pe care le petreceţi la o cină împreună cu familia sau prietenii. Puiul gătit după această reţetă e delicios, iar combinat cu un vin potrivit va transforma o seară de duminică într-o întâlnire a gurmanzilor.
Masă pentru 4 persoane
Ingrediente:
- 4 căţei de usturoi curăţaţi
- 1 lămâie
- 1 linguriţă seminţe de chimen
- 1 linguriţă seminţe de coriandru
- 1 linguriţă praf de paprică
- 2 linguri harissa;
- o legătură de ţelină verde
- o mână de pătrunjel verde
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- 80 g unt
- ulei de măsline
- 1 pui de 5 kg
- 425 ml bulion de pui proaspăt
- 1 ceapă
- 2 roşii
- 350 g bulgur
- iaurt grecesc
Încălziţi cuptorul până la 190°C/gas 5. Curăţaţi usturoiul. Într-o tigaie fierbinte rumeniţi seminţele de coriandru şi chimen, fără ulei. Adăugaţi în blender seminţele rumenite, paprica, harissa, jumătate din coriandru, pătrunjelul verde, usturoiul, sare după gust şi mixaţi bine.
Adăugaţi untul şi 2 linguri de ulei de măsline, mixaţi până obţineţi o pastă omogenă.
Îndepărtaţi cu grijă pielea de pe pieptul puiului, astfel încât să obţineţi un buzunar. Faceţi tăieturi mici în pielea pulpelor şi răspândiţi uniform untul, în special sub piele. Tăiaţi lămâia în jumătate şi o introduceţi în pui, utilizaţi în acest scop un bol potrivit. Se lasă la cuptor pentru 1:15h sau până devine auriu şi crocant.
Aveţi grijă ca pe durata de preparare să stropiţi puiul cu sucul din tavă de câteva ori.
Când au mai rămas 20 de minute din timpul rezervat preparării, puteţi pregăti bulgurul. Încălziţi bulionul într-un bol mediu. Între timp curăţaţi şi tocaţi ceapa, eliminaţi seminţele din roşii şi tăiaţi-le mărunt. Încălziţi la foc mediu un pic de ulei de măsline într-o cratiţă, adăugaţi ceapa pentru 10 minute, până se înmoaie. Adăugaţi roşiile pentru 5 minute, apoi şi bulgurul. Amestecaţi uşor şi adăugaţi bulionul de pui, sarea şi piperul. Totul se aduce la fierbere, se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic. Se lasă să fiarbă înăbuşit până bulgurul devine pufos şi numai atunci se ia de foc. Se taie mărunt pătrunjelul şi coriandrul rămas şi se presară peste bulgur apoi se acoperă cratiţa.
Când puiul este gata se lasă pentru 10 minute, după care se scoate lămâia care s-a înăbuşit şi se stoarce peste pui. Se taie în mod tradiţional şi se serveşte cu bulgur şi iaurt grecesc .
Vinul potrivit: Pentru acest fel de mâncare se potriveşte Casa Amati Merlot pe potriva intensităţii gustului acestor bucate. O alegere bună ar fi Casa Amati Rose.