Începe expediţia în lumea vinurilor
A însuşi arta degustaţiei vinului e aidoma unor lecţii de pian, plăcerea de care te bucuri e direct proporţională cu efortul pe care îl depui. Cu cât mai mult îţi şlefuieşti abilităţile senzoriale, cu atât mai uşor îţi va fi să înţelegi nuanţele ascunse în aromele vinului şi să îi savurezi gustul. Timpul şi efortul investit va fi unul care va aduce multe roade şi multă plăcere.
Dacă doreşti să nu fii doar un consumator dar un adevărat cunoscător în ale vinurilor, noi ţi-am pregătit 4 sfaturi care te vor iniţia în lumea aromată a băuturilor regeşti.
PRIVEŞTE
Pentru a-l putea admira şi a-i etala calităţile în pahar se toarnă doar o treime din capacitatea sa. Uită-te la culoare, opacitate, vâscozitate. 5 secunde sunt de ajuns pentru a analiza aspectul vizual al vinului. Aspectul vinului poate spune multe: vârsta, % de alcool, varietatea soiurilor de struguri.
AROMA
Când miroşi un vin detaşează-te de încercarea de a distinge din primul moment aromele. Inspiră adânc şi păstrează mirosul un pic, savurează-l. Pentru a activa emanarea aromelor roteşte uşor paharul, asta te va ajuta să distingi nuanţele ascunse ale vinului.
- Aromele primare pornesc din struguri, pulpa bobiţelor şi din pieliţa acesteia. Ele includ note florale, de fructe sau ierburi. Dacă un vin are un miros accentuat de fructe atunci este un vin tânăr.
- Aromele secundare apar odată cu prelucrarea vinului de către vinificatori. Acestea derivă din substanţele produse în cursul fermentaţiei şi sunt uşor simţite în vinurile albe: aromă de caşcaval sau de coajă de nucă.
- Aromele terţiale apar odată cu vârsta la vinurile păstrate în sticlă sau în stejar. De obicei, aceste arome sunt cele care aduc o notă gustativă: nuci coapte, vanilie, tutun, ciuperci, etc.
GUSTUL
Limba noastră are proprietatea de a depista tot ce e dulce, sărat, amar, acid şi iute. Toate vinurile sunt un pic acide şi un pic dulci, datorită acidităţii şi a zahărului natural din struguri. Vinul trebuie sorbit încet, cu porţii mici, pentru a sesiza în timp întreaga paletă gustativă, astfel descoperind dacă este un vin complex, plin sau armonios.
- Textura: Textura vinului ţine de câţiva factori, dar de obicei un vin cu o textură accentuată e mereu cu un procent mai mare de alcool. Etanolul oferă senzaţia de greutate, bogăţie prin opoziţia lichidului apos. Tot cu ajutorul limbii depistăm şi cât de astringent e vinul, adică dacă îţi lasă senzaţia de nisipos sau îţi face gura pungă, această caracteristică o au vinurile roşi.
- Perioada: Gustul e testat şi contra cronometru. Există o introducere, un cuprins şi o încheiere. Cât timp a trecut până nu ai mai simţit aroma vinului după ce l-ai înghiţit?
Dacă a trecut în jur de un minut – ai degustat un vin de calitate.
CONCLUZIA
Cât de armonios ţi s-a părut vinul? Ingredientele erau în echilibru? Nu era prea acid, prea tanin? Ţi-a plăcut? A fost un vin bun, memorabil?
Deci am parcurs cei 4 paşi de bază pe care trebuie să îi urmezi când savurezi un vin. Acum poţi curajos să deschizi o sticlă de vin Casa Amati şi să îţi începi călătoria în lumea gustului şi aromelor. Dar ţine minte, cum percepem un vin, nu întotdeauna eşti influenţat de calităţile vinului, contează şi de starea noastră emoţională. Un vin bun merită o atmosferă plăcută şi compania unor persoane dragi.